May 31, 2011

back to 90's


video

by SHADES

7 comments:

  1. Salam, lagu ni memang legend. Teringat zaman kanak2. Lagu dah jiwang ni. Jadi nak tanya sikit bab2 jiwa2. Boleh ke? Nak minta pendapat sikit.

    ReplyDelete
  2. wsm..bertanya boleh, silakan. nak menjawab tu, tgk lah dulu ape soalannye..hehe

    ReplyDelete
  3. Macam ni Puan/cik (im not sure which of you will reply to my question)

    Jadi setakat nak tanya, sekiranya ada lelaki dia berminat dengan seseorang. Bukan minat maksud macam admire ke apa, cuma dia rasa perempuan tu baik dan sesuai dijadikan isteri. It is not based on lust or whatsoever. cuma dia rasa perempuan ni boleh jadi isteri yang baik.

    Masalahnya, ialah dia langsung takde apa2 hubungan atau kabel, yang bolehkan dia mendekati perempuan tu. Hatta nak tahu perempuan tu single ke tak pun dia tak tahu nak tanya macam mana.

    Boleh je kalau nak pergi ziarah rumah dia dan buat selamba kering tanya pasal perempuan tu. Tapi wajarkah? (coz he is total stranger to the woman and her family)

    Haaa. Sebab 1st impression tu penting jugakan. Hatta kalau satu uni atau satu tempat belajar sekalipun, tapi kalau perempuan tu tak kenal, cam pelik gak la kalau pi jumpa. Walaupun ikut apa yg saya faham tak salah dari segi agama, tapi kalau tak kena gaya, tak sampai juga maksud kita. kan?

    Jadi kalau boleh jawapan tu nak dari dua sudut pandang. Satu pandangan perempuan tu, satu pandangan wali tu.

    Terima kasih saya dahulukan.

    Anon 10:57

    ReplyDelete
  4. Selamat berpuasa arafah dan hari raya adha.

    Anon 1057

    ReplyDelete
  5. kak, minta delete komen2 saya kat atas2 tu. segan pula baca.

    anon 1057

    ReplyDelete
  6. Mintak maaf, anon..lambat pulak membalasnye..

    em, kami ni xde la pengalaman / arif sgt pasal perkara ni. tp boleh la nak bagi pandangan sikit2..

    pertama sekali mmg kene risik dulu, sama ada gadis tu dah dikhitbah oleh lelaki lain atau belum. macam mana?

    memang kene approach orang-orang di sekitar dia, cthnya kawan2 rapat. dah sekian lama dok perhati si gadis ni, mesti boleh tau siapa kawan2 baik dia kan..

    walaupun tak kenal dengan kawan2 dia, lebih baik approach kwn2 dia ni dulu utk dapatkan serba sikit maklumat ttg si gadis (daripada terus approach pada si gadis)
    tp kene pastikan kawan2 ni boleh jaga rahsia n bersikap profesional. bertanya 'availability', mmg utk tujuan yang baik. kalau mmg x available etc, ok lah, tutup buku.

    kawan yg ditanyai ni, kalau dia pun x pasti status si gadis, mintaklah dia bertanya pada si gadis.

    1. Bertanya 'availability'nya TANPA MEMBERITAHU SIAPA LELAKI YANG MERISIK tu.. pandai2 lah si kawan ni cemana nak bertanya..

    2. Kalau masih belum berpunya, tanya pulak, adakah dia bersedia kalau ada orang nak sunting. Penting tny ni sbb ada stgh org mmg single tp belum ready utk berkahwin.

    3. Dan kalau si gadis ok, tny pulak macam mana dgn parents dia. Jenis open ke, memilih ke etc. setidaknya kita dapat fikirkan cara apa yg sesuai utk mendekati mereka.

    kalau mmg 'line clear', boleh start fikir pulak - macam mana nak sampaikan hajat.

    macam yg awak ckp, mmg x salah di sisi Islam utk si lelaki bertanya direct pada si gadis atau parents dia. tp tgklah pada kesesuaian keadaan. sama ada, dekati parents dulu atau dekati si gadis dulu.. tapi elok pakai orang tengah la, kawan yg dipercayai tadi atau sesiapa yg dirasakan sesuai.

    kalau mmg xde apa2 hubungan atau kabel dgn gadis tu, silalah buat hubungan n kabel itu dulu :)

    wallahu'alam, harap dpt membantu~

    ReplyDelete
  7. okay. terima kasih kak atas pandangan

    Anon 1057

    ReplyDelete